زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
 

توقیع محور حق بودن اهل بیت





حضرت امام زمان (علیه‌السّلام) در این فقره از حدیث، به سه نکته که تمام حقّ و حقیقت، با اهل بیت (علیهم‌السّلام) و همراه با آنان است، عدم وحشت از تنهایی حق و اینکه اهل بیت واسطه در هدایت و نعمت برای بقیه انسان‌ها می‌باشند.


۱ - اهل بیت محور حق و حقیقت



قال مولانا الامام المهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف): «الْحَقُّ مَعَنا فَلَنْ یُوحِشَنا مَنْ قَعَدَ عَنّا، وَنَحْنُ صَنائِعُ رَبِّنا، وَالْخَلْقُ بَعْدُ صَنائِعُنا؛ حق با ما اهل بیت است و کناره‌گیری عده‌ای از ما هرگز سبب وحشت‌مان نمی‌شود؛ چرا که ما دست پرورده‌های پروردگاریم، و دیگر مخلوقین خداوند، دست پرورده‌های ما هستند.»
این حدیث شریف را شیخ طوسی (رحمة‌الله)، با سند معتبر، از ابوعمرو عمری، از امام زمان (علیه‌السّلام) نقل کرده است.

۱.۱ - حق همراه اهل بیت


حضرت (علیه‌السّلام) در این فقره از حدیث، به سه نکته اشاره می‌فرماید:
تمام حقّ و حقیقت، با اهل بیت (علیهم‌السّلام) و همراه با آنان است.

۱.۲ - الحقّ معنا و اهل البیت مع الحق


باید توجه داشت که جمله‌ی الحقّ معنا با جمله اهل البیت مع الحق فرق می‌کند؛ زیرا مفهوم جمله‌ی نخست آن است که اهل بیت (علیهم‌السّلام) محور اساسی برای تشخیص حقّ از باطل‌اند و برای شناخت این دو از هم دیگر باید به سنّت و رفتار و کردار آنان رجوع کرد؛ بر خلاف مفهوم جمله‌ی دوم. همین معنا، از حدیث «علیّ مع الحقّ والحقّ مع علیّ» نیز استفاده می‌شود.

۱.۳ - عدم وحشت از تنهایی حق


کسی که حقّ با اوست نباید از اِعراض دیگران از او و تنها ماندنش، به وحشت بیفتد و به کمی‌ یا زیادی طرف داران خود نگاه کند.
حضرت موسی‌بن‌جعفر (علیه‌السّلام) به هشام می‌فرماید:
‌ای هشام! اگر در دست تو گردویی است و همه‌ی مردم می‌گویند که آن دُرّ است، برای تو نفعی ندارد؛ زیرا تو می‌دانی که در دستت گردو است؛ و نیز اگر در دست تو دُرّ است، و مردم می‌گویند گردو است، به تو ضرری نمی‌رسد؛ زیرا تو می‌دانی که آن چه در دست توست دُرّ است.
هم چنین امام علی (علیه‌السّلام) می‌فرماید:
در راه هدایت، از کمی‌ اهل آن وحشت نکنید.

۱.۴ - اهل بیت واسطه در هدایت و رزق


درباره‌ی جمله‌ی سومی‌ که در این حدیث آمده است، دو تفسیر متفاوت وجود دارد که مانعی در جمع این دو نیست. در ذیل به آن‌ها اشاره می‌کنیم:
الف) همانا اهل بیت (علیهم‌السّلام)، در عقاید و اعمال دینی، محتاج به مردم نیستند، و آن چه از جانب خداوند به واسطه‌ی پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) به آنان رسیده است، آنها را کفایت می‌کند؛ در حالی که امّت، در این امور، محتاج به اهل بیت‌اند، و تنها رجوع به کتاب و سنّت، آنان را کفایت نمی‌کند، و بدون مراجعه به اهل بیت (علیهم‌السّلام) قطعاً گمراه و هلاک می‌شوند.
ب) نعمت‌های خداوند بر اهل بیت (علیهم‌السّلام)، مباشرتاً و بدون واسطه‌ی کسی نازل می‌گردد، در صورتی که نعمت‌هایی که خداوند بر مردم نازل می‌کند، بدون واسطه‌ی اهل بیت (علیهم‌السّلام) نخواهد بود.

۲ - عناوین مرتبط



توقیع حسن عاقبت؛ توقیع مبنای محبت؛ توقیع پیروزی حق بر باطل؛ توقیع عاقبت به خیری؛ توقیع کیفیت درخواست حاجت؛ توقیع هدف بعثت؛ توقیع لازمه محبت اهل بیت؛ توقیع حکم وقف؛ توقیع نهی از تکلف؛ توقیع توحید و نفی غلو؛ توقیع آزاردهندگان امام زمان؛ توقیع حکم منکرین امام زمان؛ توقیع نهی از شک؛ توقیع نهی از تشکیک؛ توقیع الگوی امام زمان؛ توقیع استغفار در حق یکدیگر

۳ - پانویس


 
۱. شیخ طوسی، محمد بن الحسن، الغیبة، ص۲۸۵، حدیث۲۴۵.    
۲. طبرسی، احمد بن علی، احتجاج، ج۲، ص۲۷۸.    
۳. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۳، ص۱۷۸، حدیث۹.    
۴. طبرسی، احمد بن علی، احتجاج، ج۱، ص۹۷.    
۵. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۲۹، ص۲۴۳، حدیث ۱۱.    
۶. ابن شعبه حرانی، حسن بن علی، تحف العقول، ص۳۸۶.    
۷. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۷۸، ص۳۰۰، حدیث ۱.    
۸. امام علی، نهج البلاغه، ص۲۱۴، خطبه۲۰۱.    
۹. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۶۷، ص۱۵۸، حدیث۱.    


۴ - منبع


سایت‌ اندیشه قم، برگرفته از مقاله «اهل بیت علیهم‌السّلام محور حق»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۰۴/۰۳.    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.